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Learning Objectives

At the conclusion of this activity, the participant shall be able to:
1. Discuss Senate Bill (SB) 159 legislation and its requirements to furnish post-

exposure prophylaxis (PEP) & pre-exposure prophylaxis (PrEP) to prevent 
transmission of HIV

2. Identify the curricular requirements of SB 159 for training pharmacy 
students to furnish PEP and PrEP

3. Identify where to receive free SB 159 training for pharmacists, the cost of 
the program, and whether it is restricted to CSHP members

4. Describe SB 409 and its relationship with SB 159 legislation

5. Discuss the integration of SB 159 into the pharmacy curriculum 3
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Assessment Question 1

According to SB 159, a pharmacist shall furnish PrEP up to a supply 
of how many days?
a. 14 

b. 30

c. 60

d. 120

4
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Assessment Question 2

Which resource provides the curricular requirements of SB 159 to 
train pharmacy students to furnish PEP & PrEP?
a. Applied Therapeutics: The Clinical Use of Drugs

b. Pharmacotherapy: A Pathophysiological Approach

c. The Merck Manual

d. California Code of Regulations §1747
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Assessment Question 3

Where could CA pharmacists receive free training on SB 159 to be 
able to furnish PEP & PrEP?  SELECT ALL THAT APPLY
a. AIDS Healthcare Foundation

b. California Board of Pharmacy

c. California Society of Health System Pharmacists 

d. California Department of Public Health
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California – AIDSVu
1. https://aidsvu.org/local-data/united-states/west/claifornia/#prep

PrEP-to-Need Ratio (PNR) in California1
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• PNR: measurement for whether PrEP use appropriately reflects the need for HIV prevention
• A lower PNR indicates more unmet need
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SB 159 (Wiener, 2019): Pharmacists furnishing PEP 
and PrEP to Prevent Transmission of HIV

California Business & Professions Code §4052(a)(10)(iv-v) 
permits pharmacists to “furnish medications …(for) (iv) HIV 
preexposure prophylaxis, as authorized by Section 4052.02 
(and) (v) HIV postexposure prophylaxis, as authorized by 
Section 4052.03.1

82. BPC §4052(a)(10)(iv-v)
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3. BPC §4052.02

Business and Professions Code (BPC) §4052.02: 
Initiating and Furnishing of HIV Preexposure
Prophylaxis by Pharmacist3

(a) Notwithstanding any other law, a pharmacist may initiate and 
furnish HIV preexposure prophylaxis in accordance with this section.

(b) For purposes of this section, “preexposure prophylaxis” means a 
fixed-dose combination of tenofovir disoproxil fumarate (TDF) (300 
mg) with emtricitabine (FTC) (200 mg), or another drug or drug 
combination determined by the board to meet the same clinical 
eligibility recommendations provided in CDC guidelines. 

9
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3. BPC §4052.02

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

(c) For purposes of this section, “CDC guidelines” means the
“2017 Preexposure Prophylaxis for the Prevention of HIV
Infection in the United States–2017 Update: A Clinical Practice
Guideline,” or any subsequent guidelines, published by the
federal Centers for Disease Control and Prevention.
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3. BPC §4052.02

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

(d) Before furnishing preexposure prophylaxis to a patient, a
pharmacist shall complete a training program approved by the
board, in consultation with the Medical Board of California, on
the use of preexposure prophylaxis and postexposure
prophylaxis. The training shall include information about financial
assistance programs for preexposure prophylaxis and
postexposure prophylaxis, including the HIV prevention program
described in Section 120972 of the Health and Safety Code. 

11
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3. BPC §4052.02

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

The board shall consult with the Medical Board of California as well 
as relevant stakeholders, including, but not limited to, the Office of 
AIDS, within the State Department of Public Health, on training 
programs that are appropriate to meet the requirements of this 
subdivision. 
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3. BPC §4052.02

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

(e) A pharmacist shall furnish at least a 30-day supply, and up to a 60-day supply, of preexposure 
prophylaxis if all of the following conditions are met:

(1) The patient is HIV negative, as documented by a negative HIV test result obtained within the 
previous seven days from an HIV antigen/antibody test or antibody-only test or from a rapid, 
point-of-care fingerstick blood test approved by the federal Food and Drug Administration. If the 
patient does not provide evidence of a negative HIV test in accordance with this paragraph, the 
pharmacist shall order an HIV test. If the test results are not transmitted directly to the 
pharmacist, the pharmacist shall verify the test results to the pharmacist’s satisfaction. If the 
patient tests positive for HIV infection, the pharmacist or person administering the test shall 
direct the patient to a primary care provider and provide a list of providers and clinics in the 
region. 
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3. BPC §4052.02

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

(2) The patient does not report any signs or symptoms of acute HIV infection on a self-reported 
checklist of acute HIV infection signs and symptoms.

(3) The patient does not report taking any contraindicated medications.

(4) The pharmacist provides counseling to the patient on the ongoing use of preexposure 
prophylaxis, which may include education about side effects, safety during pregnancy and 
breastfeeding, adherence to recommended dosing, and the importance of timely testing and 
treatment, as applicable, for HIV, renal function, hepatitis B, hepatitis C, sexually transmitted 
diseases, and pregnancy for individuals of child-bearing capacity. The pharmacist shall notify the 
patient that the patient must be seen by a primary care provider to receive subsequent 
prescriptions for preexposure prophylaxis and that a pharmacist may not furnish a 60-day supply 
of preexposure prophylaxis to a single patient more than once every two years. 
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3 BPC §4052.02 

BPC §4052.02: Initiating and Furnishing of HIV 
Preexposure Prophylaxis by Pharmacist3

(f) A pharmacist initiating or furnishing preexposure prophylaxis shall not permit the person 
to whom the drug is furnished to waive the consultation required by the board.

(g) The board, by July 1, 2020, shall adopt emergency regulations to implement this section 
in accordance with CDC guidelines. The adoption of regulations pursuant to this subdivision 
shall be deemed to be an emergency and necessary for the immediate preservation of the 
public peace, health, safety, or general welfare. The board shall consult with the Medical 
Board of California in developing regulations pursuant to this subdivision. 
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(a) Notwithstanding any other law, a pharmacist may initiate and furnish HIV 
postexposure prophylaxis in accordance with this section.

(b) For purposes of this section, “postexposure prophylaxis” means any of the following:

(1) Tenofovir disoproxil fumarate (TDF) (300 mg) with emtricitabine (FTC) (200 mg), taken 
once daily, in combination with either raltegravir (400 mg), taken twice daily, or 
dolutegravir (50 mg), taken once daily.

(2) Tenofovir disoproxil fumarate (TDF) (300 mg) and emtricitabine (FTC) (200 mg), taken 
once daily, in combination with darunavir (800 mg) and ritonavir (100 mg), taken once 
daily. 

16
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(3) Another drug or drug combination determined by the board to meet the same clinical 
eligibility recommendations provided in CDC guidelines.

(c) For purposes of this section, “CDC guidelines” means the “Updated Guidelines for 
Antiretroviral Postexposure Prophylaxis After Sexual, Injection Drug Use, or Other 
Nonoccupational Exposure to HIV–United States, 2016,” or any subsequent guidelines, 
published by the federal Centers for Disease Control and Prevention.
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(d) Before furnishing postexposure prophylaxis to a patient, a pharmacist shall 
complete a training program approved by the board, in consultation with the 
Medical Both the use of preexposure prophylaxis and postexposure prophylaxis. 
The training shall include information about financial assistance programs for 
preexposure prophylaxis and postexposure prophylaxis, including the HIV 
prevention program described in Section 120972 of the Health and Safety Code. 
The board shall consult with the Medical Board of California as well as relevant 
stakeholders, including, but not limited to, the Office of AIDS, within the State 
Department of Public Health, on training programs that are appropriate to meet 
the requirements of this subdivision. 
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(e) A pharmacist shall furnish a complete course of postexposure prophylaxis if all of the 
following conditions are met:

(1) The pharmacist screens the patient and determines the exposure occurred within the 
previous 72 hours and the patient otherwise meets the clinical criteria for postexposure 
prophylaxis consistent with CDC guidelines.

(2) The pharmacist provides HIV testing that is classified as waived under the federal Clinical 
Laboratory Improvement Amendments of 1988 (42 U.S.C. Sec. 263a) or determines the 
patient is willing to undergo HIV testing consistent with CDC guidelines. If the patient 
refuses to undergo HIV testing but is otherwise eligible for postexposure prophylaxis under 
this section, the pharmacist may furnish postexposure prophylaxis. 
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(3) The pharmacist provides counseling to the patient on the use of postexposure prophylaxis 
consistent with CDC guidelines, which may include education about side effects, safety during 
pregnancy and breastfeeding, adherence to recommended dosing, and the importance of timely 
testing and treatment, as applicable, for HIV and sexually transmitted diseases. The pharmacist 
shall also inform the patient of the availability of preexposure prophylaxis for persons who are at 
substantial risk of acquiring HIV.

(4) The pharmacist notifies the patient’s primary care provider of the postexposure prophylaxis 
treatment. If the patient does not have a primary care provider or refuses consent to notify the 
patient’s primary care provider, the pharmacist shall provide the patient a list of physicians and 
surgeons, clinics, or other health care service providers to contact regarding follow-up care for 
postexposure prophylaxis. 
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4. BPC §4052.03

BPC §4052.03: Initiating and Furnishing of HIV 
Postexposure Prophylaxis by Pharmacist4

(f) A pharmacist initiating or furnishing postexposure prophylaxis shall not 
permit the person to whom the drug is furnished to waive the consultation 
required by the board.

(g) The board, by July 1, 2020, shall adopt emergency regulations to implement 
this section in accordance with CDC guidelines. The adoption of regulations 
pursuant to this subdivision shall be deemed to be an emergency and 
necessary for the immediate preservation of the public peace, health, safety, 
or general welfare. The board shall consult with the Medical Board of 
California in developing regulations pursuant to this subdivision. 

21
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5. https://www.pharmacy.ca.gov/laws_regs/1747_oa.pdf

California Code of Regulations (CCR) §1747: 
Independent HIV Preexposure and Postexposure
Prophylaxis Furnishing5

• The California Board of Pharmacy Updated their regulations for 
furnishing PEP & PrEP to recognize training provided that meet 
the requirements that occur as part of the curriculum-based 
training program completed from a recognized school of 
pharmacy.

• The regulation went into effect on June 8, 2021.
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6. CCR §1747

California Code of Regulations (CCR) §1747: 
Independent HIV Preexposure and Postexposure
Prophylaxis Furnishing6

(a) Prior to independently initiating and furnishing HIV preexposure and/or 
postexposure prophylaxis to a patient pursuant to Business and Professions 
Code sections 4052.02 and 4052.03, a pharmacist shall successfully complete a 
training program approved by the board, provided by a provider accredited by 
an approved accreditation agency, or as part of an equivalent curriculum-
based training program completed from a recognized school of pharmacy. The 
training program shall satisfy the following criteria:

(1) Each training program shall be specific to the use of HIV preexposure and 
postexposure prophylaxis, and include at least 1.5 hours of instruction 
covering, at a minimum, the following areas: 

23
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6. CCR §1747

CCR §1747: Independent HIV Preexposure and 
Postexposure Prophylaxis Furnishing6

(A) HIV preexposure and postexposure prophylaxis pharmacology.

(B) Requirements for independently initiating and furnishing HIV preexposure and postexposure 
prophylaxis contained in Business and Professions Code sections 4052.02 and 4052.03.

(C) Patient counseling information and appropriate counseling techniques, including at least, 
counseling on sexually transmitted diseases and sexual health.

(D) Patient referral resources and supplemental resources for pharmacists.

(E) Financial assistance programs for preexposure and postexposure prophylaxis, including the 
Office of AIDS’ PrEP Assistance Program (PrEP-AP).

(F) Clinical eligibility recommendations provided in the federal Centers for Disease Control and 
Prevention (CDC) guidelines defined in Business and Professions Code sections 4052.02(c) and 
4052.03(c)

24
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6. CCR §1747

CCR §1747: Independent HIV Preexposure and 
Postexposure Prophylaxis Furnishing6

(2) The training program shall require the passing of an assessment based on the criteria of (a)(1) 
with a score of 70% or higher to receive documentation of successful completion of the training 
program.

(b) A pharmacist who independently initiates or furnishes HIV preexposure and/or postexposure 
prophylaxis pursuant to Business and Professions Code sections 4052.02 and 4052.03 shall 
maintain documentation of their successful completion of the training program for a period of 
four (4) years. Training obtained as part of an equivalent curriculum-based training program, as 
identified in (a), can be documented by written certification from the registrar or training 
director of the educational institution or program from which the licensee graduated stating that 
the training is included within the institution’s curriculum required for graduation at the time the 
pharmacist graduated, or within the coursework that was completed by the pharmacist. 
Documentation maintained pursuant to this subdivision must be made available upon request of 
the board.
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7. https://www.cshp.org/page/PEP-PREP_Training                    8. https://www.pharmacy.ca.gov/licensees/webinars/hiv_prep_pep.shtml

CSHP and the Board of Pharmacy Offers Free 
Training to Furnish PEP and PrEP to Everyone

• CSHP played a critical role in SB 159’s development and wrote the Title 16 
guidelines. Now we are honored to provide the BOP-approved education so 
pharmacists can help their patients and communities. Whether or not you are a 
member of CSHP, we can't wait to work together to unleash the power of the 
pharmacist!7

• Click on this link to access the free online training  
https://www.cshp.org/page/PEP-PREP_Training

• The Board of Pharmacy also offers free training to furnish PEP & PrEP8

https://www.pharmacy.ca.gov/licensees/webinars/hiv_prep_pep.shtml

• An updated training program is being developed to reflect changes to the PrEP
guidelines and for presentation at CSHP Seminar 2022

26
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https://www.cshp.org/page/PEP-PREP_Training
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9. https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=202120220SB409

SB 409 (Caballero) Pharmacy Practice: Testing9

• Signed by Governor Newson and effective January 1, 2022

• Specifies in Business & Professions Code §4052.4(b)(1)(A)(iii) that 
pharmacists may perform CLIA waived tests to detect sexually 
transmitted infection, which may include HIV

• The bill specifies training requirements, record keeping and 
reporting requirements

• This bill allows pharmacists to perform CLIA waived HIV tests 
rather than having to wait for the results from a clinical lab

27
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10. https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=202120220AB2194

Possibly more changes for 2023!

• Assemblymember Christopher Ward (D) representing the 78th

district (San Diego) introduced AB 2194 on February 15, 
2022.10

• Assembly Bill (AB) 2194 would require pharmacists and 
pharmacy technicians to have one hour of continuing 
pharmacy education (CE) that provides culturally competent 
care to members of the LGBTQ+ community.
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It’s Time for Poll Everywhere!

29
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Assessment Question 1

According to SB 159, a pharmacist shall furnish PrEP up to a supply 
of how many days?
a. 14 

b. 30

c. 60

d. 120
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Assessment Question 2

Which resource provides the curricular requirements of SB 159 to 
train pharmacy students to furnish PEP & PrEP?
a. Applied Therapeutics: The Clinical Use of Drugs

b. Pharmacotherapy: A Pathophysiological Approach

c. The Merck Manual

d. California Code of Regulations §1747
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Assessment Question 3

Where could CA pharmacists receive free training on SB 159 to be 
able to furnish PEP & PrEP?  SELECT ALL THAT APPLY
a. AIDS Healthcare Foundation

b. California Board of Pharmacy

c. California Society of Health System Pharmacists 

d. California Department of Public Health
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